Grafruiming

Home » Grafruiming

Ruimen van graven

Veel begraafplaatsen in Nederland kampen met ruimtegebrek. Dit betekent dat er soms graven geruimd moeten worden. Victor & Wijtman Begraafplaatswerken is gespecialiseerd in alle soorten ruiming, zandgraven, kleigraven of grafkelders. Dit kunnen individuele graven zijn maar ook hele grafakkers. De noodzakelijke ruiming werkzaamheden voeren wij uiterst secuur en piëteitsvol uit.

Na zorgvuldig overleg met zowel de opdrachtgever als de beheerder van de begraafplaats wordt een V&G-plan opgesteld. Alles geschiedt volgens de Wet op de lijkbezorging en de voorgeschreven protocollen en normen van de BVOB. Daarnaast werken wij volgens de VGM Checklist Aannemers. De te ruimen graven worden afgeschermd met een twee meter hoog zwart doek voorzien van verbodsborden. Gedurende de werkzaamheden plaatsen wij een informatiebord voor bezoekers waarop staat welke werkzaamheden in welke periode worden uitgevoerd, inclusief de contactgegevens van de opdrachtgever.

Offerte aanvragen

Werkzaamheden

Op een vooraf vastgestelde plek wordt een verzamelgraf ingericht. Dit kan een zandgraf zijn maar het is ook mogelijk om voor een betonnen kelder te kiezen. Het verzamelgraf wordt uiteraard goed afgeschermd en iedere dag netjes afgesloten. Mochten er in het te ruimen vak opgravingen plaatsvinden dan worden deze als eerste uitgevoerd. Herbegraven doen wij in nauw overleg met de beheerder en familie.

We beginnen met het verwijderen van de gedenkmonumenten van het te ruimen graf. Deze worden opgeslagen of direct vernietigd en afgevoerd in een gesloten container naar een erkend verwerkingsbedrijf. Beplanting, hagen en bomen op graven worden verwijderd en afgevoerd naar een erkend verwerkingsbedrijf. Ieder graf wordt individueel geruimd met behulp van een tafelzeef. Dit is ambachtelijk handwerk en verreweg de zorgvuldigste en meest respectvol manier om een graf te ruimen. Er komen dus geen grote schudmachines en zeeftrommels aan te pas. De stoffelijke resten worden individueel verpakt in een jute bodybag waarna deze gelabeld in het verzamelgraf worden bijgezet. Eventuele kist- en kledingresten voeren wij af in een afgesloten container naar een erkend verwerkingsbedrijf. De geruimde graven worden netjes aangevuld, monumenten worden zorgvuldig schoongemaakt en het werkterrein wordt schoon opgeleverd. Certificaten van de afvalstromen voegen wij aan het rapport toe.

Zorgvuldigheid

Het ruimen wordt uitgevoerd door een speciaal ruimingsteam. Onze medewerkers zijn voorzien van persoonlijke beschermingsmiddelen en werken volgens de geldende protocollen en normen. De graafwerkzaamheden worden verricht met een Boki 2551e. Het team maakt gebruikt van aluminium grafbekisting om inkalven van de graven tegen te gaan, ervoor te zorgen dat het graf in zijn geheel wordt geruimd en de eigen veiligheid te waarborgen. Het spreekt voor zich dat werkzaamheden tijdens een uitvaart en andere plechtigheden worden stilgelegd.

Aanvullende diensten
Indien gewenst kunnen wij een door ons ontworpen gedenkmonument voor het verzamelgraf verzorgen. Doordat we monumenten op voorraad hebben, kan het direct na de werkzaamheden worden geplaatst. Na de ruiming kunnen wij ook de aanleg of renovatie van de grafakker naar uw  wensen verzorgen. Kijk voor meer informatie op Aanleg of uitbreiding.