Bovengronds begraven

Home » Bovengronds begraven

Bovengronds begraven 

Ruimte is schaars in Nederland en grond is dus duur. Door letterlijk omhoog te gaan, valt er ruimte te winnen. Bovengronds ‘begraven’ is een nieuwe trend in onze sector, die vele voordelen biedt. Galerijgraven zijn ruimtebesparend, milieuvriendelijk, goedkoper en gemakkelijk in onderhoud.

De gebruikelijke manier van begraven in Nederland is op begraafplaatsen, in de grond. De kisten worden op een wettelijk voorgeschreven diepte begraven. Op sommige begraafplaatsen kunnen ze ook in grafkelders worden geplaatst. Recent wordt soms ook bovengronds begraven, een moderne wijze van bijzetting waarnaar een publieke vraag is. Waarom? Omdat dit een in verschillende opzichten duurzame methode is. Op lange termijn worden bovendien kosten bespaard op onderhoud en ruimen.

Offerte aanvragen

Galerijgraf op maat

In samenwerking met een betonfabrikant hebben wij een galerijgraf ontwikkeld. Het galerijgraf wordt gemaakt van terrazzo, een marmertoeslag, en bestaat voor 70% uit restmateriaal. Doordat de galerijgraven gepolijst worden en je de toeslag ziet, is een bekleding van natuursteen niet meer nodig. Kleur en ‘look’ zijn naar keuze. Afdekplaten zijn van natuursteen en in diverse soorten verkrijgbaar. Door het geïntrigeerde beluchtingssysteem ontstaat een goed verteringsproces.

De galerijgraven worden standaard vijf graven breed en twee graven hoog gestapeld en op een gestorte betonfundering gesteld. Uitbreiding is eenvoudig en vergt een relatief geringe investering. Door de modulaire opbouw kunnen breedte en hoogte worden bepaald naar wens van de opdrachtgever. Het graf is onderhoudsarm en kan decennia mee. Ook voldoet het aan de richtlijn voor duurzaamheid. Galerijgraven lenen zich uitstekend voor plaatsing in een talud of kunnen als afscheiding fungeren.

Wij verzorgen de hele gehele plaatsing en volledige montage. Ook leveren wij hulpmiddelen t.b.v. bovengrondse bijzetting. Op de begraafplaats Crooswijk hebben we galerijgraven in het talud geplaatst (zie foto’s).

Duurzame keuze

In Zuid-Europese landen is het heel gebruikelijk dat overledenen in grafhuisjes (mausoleum) of wandgraven bovengronds worden bijgezet. De grond is er vaak te hard om in te begraven, maar men vindt grondgraven ook iets armoedigs hebben. Vooroordelen over een bovengrondse oplossing, zoals een onpersoonlijke uitstraling, de hoge kosten van de aanleg en overlast door stank, zijn ongegrond. In een galerijgraf wordt, door goede beluchting, een lichaam in zes maanden grotendeels verteerd. Afhankelijk van de temperatuur zijn de kleine botten in een jaar verteerd en gedurende de verplichte grafrust van tien jaar zijn ook de harde botten grotendeels verdwenen. Individuele ruimingen worden hierdoor eenvoudiger. En mocht het waterpeil door de opwarming van de aarde inderdaad steeds hoger stijgen, dan is bovengronds bijzetten ook in dat opzicht een duurzame keuze.