Grafkelders

Home » Grafkelders

Grafkelders

Wij leveren en plaatsen diversen soorten grafkelders. Dit kan een individueel graf zijn maar ook hele grafakkers kunnen wij voor u aanleggen. Weverling & Wijtman Begraafplaatswerken heeft veel ervaring met begraafrituelen uit verschillende culturen.

Er zijn verschillende soorten grafkelders. De meest gekozen grafkelder is de grafkelder met tussenplaten, voor één, twee of drie overledenen. Deze kelder is opgebouwd uit een of meer ringen, een bodem en een deksel. Tussen iedere ring kunnen tussenplaten worden geplaatst. Bij algemene graven wordt vaak gekozen voor een grafkelder met grafsleden. Deze kelder bestaat uit één of meer lagen, waarbij iedere laag is voorzien van een opvangbak. Hierdoor kan de ruiming makkelijk en hygiënisch worden uitgevoerd. Voor bijzondere opstellingen kan gekozen worden voor een flexibel grafkeldersysteem van het merk PBS. Deze grafkelder wordt uit losse delen opgebouwd. Hierdoor is dit systeem ook geschikt voor begraafplaatsen die moeilijk toegankelijk zijn. Tot slot bieden wij een oplossing voor verzamelgraven, geschikt voor het herbegraven van stoffelijke resten wanneer een graf geruimd is.

Op verzoek kunnen wij een dekplaat met roef plaatsen. In de dekplaat zijn hijsvoorzieningen aangebracht. Desgevraagd is het mogelijk een beluchtingssysteem te integreren met of zonder koolstoffilter. In geval van een hoog grondwaterpeil, garanderen wij een waterdichte kelder. In de meeste omstandigheden is het echter wenselijk een open verbinding met de natuur te behouden. Er kan gekozen worden voor een waterdichte bodem, maar een open vloer, zoals vaak toegepast in verzamelgrafkelders, is ook mogelijk. Wij kunnen de kelderwand beschilderen of betegelen en de vloer afstrooien met siergrind.

Offerte aanvragen

Tradities rondom begraven

Er bestaan veel tradities en rituelen rondom begraven. Deze tradities verschillen per land, geloof en cultuur. In de Chinese cultuur is bijvoorbeeld het tijdstip en de plek van begraven van invloed op de relatie met de voorouders. In de Islamitische cultuur is het gebruikelijk om de overledene op de rechterzij en met het hoofd richting Mekka te begraven. Met dergelijke tradities houden wij desgewenst rekening bij het plaatsen van een grafkelder.

Islamtische kelder

Deze betonnen kelder is speciaal ontwikkeld in samenwerking met de islamitische gemeenschap. De kelder bestaat uit één ring van 100 x 240 x 100 cm (h x l x b). De deksel is samengesteld uit acht afdekplaten met geïntegreerde handgreep en mes-groefconstructie die familieleden eenvoudig zelf kunnen sluiten, in overeenstemming met de geloofsovertuiging. Een veilige situatie ontstaat doordat de traditionele houten bekistingen van de grafakkers worden geweerd. De kelders zijn gemaakt van hoogwaardig zelf-dichtend beton (kwaliteit C-45/C-55).